Katten ontwormen

Waarom ontwormen?

Eén van de voornaamste redenen voor het ontwormen van de kat is de hygiëne. Niet enkel de hygiëne van de kat, maar ook de hygiëne van de personen in de omgeving. Vooral kinderen worden makkelijk besmet met spoelwormen via de uitwerpselen van de poes.

Vooral kittens zijn gevoelig voor een besmetting met spoelwormen, ze krijgen deze vaak via de placenta of de moedermelk.

De gevolgen van een worminfectie bij de kat zijn onder andere een doffe vacht, braken, diarree, een dikke wormbuik, hoesten en een verlaagde weerstand. Dit laatste is natuurlijk gevaarlijk omdat hierdoor andere ziekteverwekkers de kans krijgen om de kat te besmetten. De symptomen komen echter pas vaak naar boven wanneer de infectie al ernstig is.

Hoe vaak ontwormen?

Een kitten ontworm je op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken, en daarna elke maand tot op een leeftijd van 6 maanden.

Een volwassen kat ontworm je best 4 keer per jaar, of dus om de 3 maand.

Verschillende manieren om je kat te ontwormen

Tussen de schouderbladen

Wanneer je gebruik maakt van druppels als ontworming, is het belangrijk dat je deze niet zomaar over de rug uitsmeert. Je dient de druppels aan te brengen tussen de schouderbladen, zodat de kat de ontworming niet kan aflikken. Ideaal is om deze voor het slapengaan aan te brengen, zodat je er zeker van bent dat de kat gedurende enkele uren niet geaaid zal worden.

Oraal

Een andere, iets moeilijkere manier van ontwormen is via pilletjes. De pilletjes verstoppen in voeding is geen optie bij een kat, want er is zo’n 90% kans dat de kat deze er uit vist. De juiste manier hiervoor demonstreren we u met veel plezier op de praktijk.

Het juiste medicijn voor de juiste worm

Er bestaan verschillende soorten wormen, en dus ook verschillende actieve bestanddelen om deze wormen te bestrijden. Niet elke ontwormingspil of -pipet bestrijdt elke soort worm. Het is belangrijk dat elke soort worm wordt aangepakt, dus vraag gerust in de praktijk welke ontworming het meest geschikt is voor jouw kat.