Mankheid bij paarden

Het mankheidsonderzoek bij paarden is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werktaak van dierenartsenpraktijk Hoog Hemelrijk. Deze systematisch opgebouwde analyse zoekt naar de oorzaak van de kreupelheid van uw paard. Waarom heeft uw paard een onregelmatige, asymmetrische en niet vloeiende gang? Om dit te kunnen bepalen, moet elke stap van het mankheidsonderzoek zorgvuldig worden uitgevoerd.

Inspectie en palpatieI

Inspectie en palpatie van uw paard is het begin van een algemeen onderzoek. Wanneer we het manke been palperen, letten we vooral op pijnreacties, optredende zwellingen en plaatselijke warmere plekken op het been.

Het hoefonderzoek

Het doel van het hoefonderzoek is om te bepalen of de mankheid wordt veroorzaakt door ontstekingen in de hoornschoen. Hoefontstekingen zijn voor het paard zeer pijnlijk en veroorzaken dus ernstige mankheid. Het hoefonderzoek bestaat uit het bekloppen, het beknijpen en het bekappen van de hoef.

Het bewegingsonderzoek en de buigproeven

Bij het bewegingsonderzoek wordt het paard bekeken in stap en draf op harde en zachte bodem. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst van het manken. Verder voeren we bij dierenpraktijk Hoog Hemelrijk ook buigproeven uit waarbij gedurende een bepaalde periode (1-2 min.) een of meerdere gewrichten worden aangespannen.

Meer info?

U wenst een mankheidsonderzoek van uw paard (o.a. voor aankooptesten) te laten uitvoeren?

Contacteer ons »